Baglæns ind på banen: Sjove eksempler på overtro i sportens verden

bowling-596766_960_7201

photo-1581306145166-fa4a78ee135a

Kilde: Unsplash 

Syv års ulykke ved et knust spejl. 7-9-13 efterfulgt af bank i bordet. Skræk og frygt, når en sort kat løber over vejen. Aldrig 13 personer samlet om et bord. Listen fortsætter. Overtro er noget, vi alle kender til. Både de klassiske eksempler, men ofte også vores egen version af overtro. Måske har du en lykkeamulet, der absolut skal med på eksamensdagen. Måske går du aldrig under en stige. Måske skal du have din yndlingstrøje på for at tro på en sejr til dit hjemmehold. Selvom vores verden er indrettet efter rationelle principper, så er de fleste af os overtroiske i et eller andet omfang. Og intet sted gælder det som i sportens verden. Her er tre eksempler på sjove ritualer, der skal sikre sejr i sportens verden.

Fodboldens mange ritualer

Vidste du, at fodboldspilleren Cristiano Ronaldo tager en tur forbi frisøren for at blive klippet før enhver kamp? Ligeledes insisterer han på at være den første fra sit hold, der betræder banen inden en kamp. De mange ture til frisøren ser ud til at være godt givet ud – i hvert fald har den portugisiske fodboldspiller netop rundet sit mål nr. 100 samtidig med, at live betting med odds på 1.90 spår hans klub Juventus til at blive vinder af den italienske Serie A. Og hvor Ronaldo vil gå først, vil den engelske angriber Daniel Sturridges gå baglæns. Det er i hvert fald sådan han finder vej ind på banen – også når der skal foretages indkast i løbet af kampen. Vil man have et lille smil på læben, inden næste kamp, er der altså god grund til at holde øje med fodboldstjernernes sjove ritualer.

bowling-596766_960_7201

Kilde: Pixabay

Fra fodbold til basketball

Også på basketballbanen er der pudsige ritualer at finde blandt atleterne. Vidste du for eksempel, at den tidligere amerikanske NBA-spiller Michael Jordan altid var iført sine gamle shorts fra North Carolina Universitetet, når det var tid til at vise talenterne frem på banen? De gamle shorts var gemt godt ad vejen under den traditionelle Chicago Bulls-uniform, men ikke desto mindre et must for ham i forbindelse med en kamp. Vi bliver i NBA-verden, men rykker fra beklædning til bowling. Den mere end 2 meter høje amerikanske basketspiller Shaquille O’Neal udførte sit ritual i omklædningen før enhver kamp. Her svingede han en usynlig bowlingkugle mod fire af hans holdkammerater, hvorefter de skulle falde om som kegler på en bowlingbane. Uden det ritual var en sejr på basketballbanen umulig, spørger vi NBA-stjernen.

Derfor trigges overtroen – et ønske om kontrol og forklaring

For at forstå, hvem det er, der som regel har tendens til overtro, er det vigtigt at forstå, hvad der trigger overtroen. Undersøgelser har vist, at det især er, når vi føler os usikre og ude af kontrol, at vi tyr til overtro. Indgroet i os er et psykologisk behov for at forstå og kontrollere vores omverden og deri finde sammenhænge. Det medvirker til at berolige og dæmre nervøsiteten, så vi kan finde selvtilliden, troen og styrken frem. Folk, der spiller – både sport og spil – er ofte udsat for et intenst og tidsafgrænset pres, hvor der er behov for hjælpemidler til at nå målet. Overtroen bliver i mange henseende det hjælpemiddel.

Be the first to comment on "Baglæns ind på banen: Sjove eksempler på overtro i sportens verden"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*