Tandlæge København giver viden om fyldninger

madras

De fleste mennesker oplever på et eller andet tidspunkt i deres liv at få repareret huller i deres tænder. Nogen vil opleve det mere end andre. Tandbørstning men også gener spiller ind her. De færreste sætter sig dog ind i, hvad det vil sige at få en fyldning. Her beskriver Tandlæge København de mest normale fyldninger, for at give dig et lille indblik i, hvad du egentlig har af valgmuligheder når du skal have lavet en tandfyldning.

Sølvplomber
En sølvplombe er en af de ældste og mest kendte fyldninger. Dem har man brugt i over 150 år. De er lavet af en slags sølvpulver, som så er blandet med kviksølv, samt kobber og tin. Det virker godt og giver holdbare resultater. Materialet er dog sidenhen forældet, fordi der er udviklet nye og langt sikrer metoder. Det er stadig ret udbredt og det er fordi det er slidstærkt og billigt, hvilket også er en stor fordel. Sølvplomben er blevet udnævnt til at være en miljøgift og derfor vil myndighederne gerne vil udsluse stoffet. Der forelægger intet dokumentation på at det er sundhedsskadelig for det enkelte menneske. Nogle kan alligevel få allergiske reaktioner.

Sundhedstyrelsen fraråder ikke sølvet, men i andre lande er der forbud mod brug af disse fyldninger. Sølvplomber er kosmetisk set ikke særlig gode. Sølvfarven er rimelig tydelig når man spiser, griner og smiler. Det kan genere patienter. Derfor er der en del faldende interesse i sølv fyldninger. Selvom om kviksølvet ikke er direkte sundhedsskadeligt, så er dette materiale ikke uden bivirkninger. Det klister ikke særligt godt på tanden og det betyder, at man må bore et endnu større hul i tanden, for at få plomben til at sidde fast. Når metallet på et tidspunkt bliver slidt og krakelerer eller ruster, sker det tit med revner og det er kritikernes bedste argument mod sølvet. Det kan give store konsekvenser, hvis hele tanden også revner.

Guld fyldninger
Den form for metal er meget stabil og glat. Derfor er det både mere sikkert og mere hygiejnisk i munden, for madrester sætter sig ikke helt så godt fast. Det belaster ikke miljøet. Men som sølvfyldningerne, så skiller de guld sig desværre ud i farven i forhold til de andre tænder. Det er et meget slidstærkt Materiale og det slides på samme måde som almindelig tænder. Det vil sige langsomt. Man har anvendt guld i mange mange år. Det er dog ikke særlig udbredt mere og en af grundene prisen. Da guldprisen er høj, kan det ikke konkurrere med de nyere fyldninger.

Keramik
Keramiske fyldninger kan være fremstillet af porcelæn. Det kan give et helt naturligt udseende i munden og den ødelagte tand vil derfor heller ikke skille sig ud fra de øvrige. Guldplomber er holdbare, men det er ikke helt ligegyldigt hvor de er placeret i munden. Det kan nemlig være ubehageligt, hvis de sidder et sted, hvor de rammer mod tænder, når du tygger sammen. Porcelæn er et hårdt materiale. De er ligesom guldfyldningerne også en del dyrere og derfor brugt sjældent.

Plast fyldning
Dette er den mest brugte og nye fyldning. Plast er blevet brugt i mange år nu, med rigtig gode resultater. Der er mange fordele ved disse fyldninger. Det klæber godt til tanden og derfor skal man ikke at bore helt så stort et hul i tanden. Rent kosmetisk er den populær, da den hvide farve passer godt med tandens oprindelig farve. Plast er heller ikke miljøskadeligt, så der er ikke begrænsninger på materialet. Disse fyldninger er bare desværre ikke ligeså slidstærke og man vil opleve at de ofte skal udskiftes.

Er du prisbevidst? Tandlæge København giver en ny mulighed for at få lavet huller og spare penge. På hjemmesiden Tandlæge København kan du modtage tilbud på en behandling fra 3 forskellige tandlægeklinikker.

Be the first to comment on "Tandlæge København giver viden om fyldninger"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*