Sådan vælger du garn til dine kreative projekter

garn

Danmark er et af de lande, hvor der bruges mest tid på strikning og hækling. Det er derfor helt naturligt, at der bliver handlet garn for mange millioner hvert eneste år. Handlen af garn er så småt begyndt at flytte sig til internettet, hvor der er blevet etableret mange webshops. Inden for garnverdenen er der en række mærker, som har gjort sig særligt bemærket de seneste år. I denne guide kan du blive klogere på, hvordan du vælger garn til dine kreative projekter.

garn

Vælg det rigtige garnmærke

Der er af naturlige grunde nogle garnmærker, der er mere populære end andre. Danner du dig et overblik over de forskellige garnmærker, vil du blive bekendt med, at der er stor forskel på udvalget, priserne og ikke mindst kvaliteten. Når det drejer sig om strikkegarn, hæklegarn og filtegarn, vil det være svært at komme uden om DROPS, Mayflower, Hoooked og Järbo. Disse garnmærker har nemlig været på markedet i rigtigt mange år og har skabt begejstring hos danske strikke- og hækleentusiaster.

Vælger du f.eks. at købe Mayflower garn, vil du aldrig kunne gå helt galt i byen. Mayflower er nemlig en af de producenter, der har specialiseret sig i kvalitetsgarn, der kan bruges af både begyndere og øvede. Der findes naturligvis også mange mindre kendte garnmærker, hvor priserne er lavere. Som forbruger er det dog vigtigt at være opmærksom på, at der er en naturlig sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Vælg den rigtige garnkvalitet

I dag findes der et utal af garnkvaliteter. Der findes ikke én garnkvalitet, der vil være den rette for alle kreationer. Det er nemlig hen af vejen en smagssag, hvorvidt man foretrækker at arbejde med den ene eller den anden garnkvalitet. Bomuldsgarn, uldgarn, nylongarn, polyestergarn og båndgarn er blot nogle af de kvaliteter, som du kan vælge mellem. Ydermere findes der også blandingsgarn, hvor man har blandet flere forskellige kvaliteter.

Hvilken kvalitet du skal vælge afhænger bl.a. af, hvad du ønsker at strikke eller hækle. Det er f.eks. meget almindeligt at bruge uldgarn til vinterkreationer, hvor tøjet skal give god varme. Der er dog også garn, der kan bruges året rundt, hvor bomuldsgarn og polyestergarn er repræsenteret.

Har du interesse i at arbejde med bomuldsgarn, skal du tage højde for, at bomuld ikke bare er bomuld. Prioriterer du kvalitet højt, bør du altid undersøge, hvilke materialer der er brugt til fremstillingen.

drops-baby-merino

Vælg den rigtige garnmængde

Skal du købe garn til dine kreationer, behøves du hverken købe for meget eller for lidt garn. Dog kan det i de fleste tilfælde betale sig at købe et par ekstra garnnøgler, så du ikke risikerer at løbe tør for garn, før du er færdig. Følger du en opskrift, vil den anbefalede garnmængde altid være oplyst. Vælger du derimod at følge din egen opskrift, bør du undersøge, hvor meget garn du rent faktisk har brug for. Der er selvfølgelig stor forskel på, hvor meget garn du skal bruge – afhængig af om du strikker en trøje i str. XS, eller om du strikker en sweater i str. XXL.

På nettet har du mulighed for at benytte dig af forskellige tools, når du skal finde den rette garnmængde. Indtaster du informationer angående kreation og størrelse, vil du få et retvisende billede af, hvor meget garn du skal bruge. Garnmængden bliver typisk angivet i gram, hvorefter du kan beregne, hvor mange garnnøgler det svarer til. Der er selvfølgelig forskel på vægten på garnnøgler, der typisk svinger mellem 50 og 200 gram.

Hos enkelte fysiske butikker og netbutikker har du mulighed for at returnere det garn, du evt. har tilovers. Således kan du slippe for at brænde inde med en masse garn, som du ikke har planer om at bruge.

Be the first to comment on "Sådan vælger du garn til dine kreative projekter"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*