Pas på huset hele året rundt

falck pas på huset

Der er mange husejere, der udelukkende tager hånd om huset forår-efterår, når vejret er godt. Men vil du passe så godt som muligt på huset, skal den være en indsats der varer hele året rundt. Falck har udarbejdet nogle gode råd til, hvordan du kan følge årstiderne og hvilken indsats du skal ligge hvornår. Denne artikel vil tage udgangspunkt i nogle af de gode råd, så du kan vedligeholde dit hus bedst muligt.

Vinter

Vinteren kan være hård ved huset, specielt hvis der er meget sne det år. Der er nogle enkelte gode råd til, hvad du kan gøre for at sikre at huset ikke tager for meget skade af det hårde vejr.

 1. Fjern sne og is fra fortov

Hvis det er glat udenfor, skal sneen eller isen fjernes fra fortovet. Det kan gå grueligt galt, hvis ikke det sker og er der nogle, der falder på fortovet ude foran dit hus, så har du ansvaret. Er der sne vil det være nødvendigt at anskaffe sig en sneskovl eller en spade, så du let og hurtigt kan fjerne sneen fra fortovet. Er det derimod glat, så vil det bedste være at salte eller smide grus ud på vejen. På den måde sikrer du, at hverken dig eller dine familiemedlemmer falder og slår sig, og at de andre borgere i nærområdet også kan færdes i sikkerhed.

 1. Fjern sne og istapper på taget samt fygesne på loftet

For at taget ikke skal tage skade af sneen, er det vigtigt at fjerne sne og istapper. Det kan du også nemt selv gøre, hvis man lige sætter tiden af til det. Alt du skal bruge er en stige, så du kan nå istapper. I nogle tilfælde kan det være svært at få fjernet sne fra taget, og her skal du være ekstra opmærksom på, om det er noget du selv skal tage dig af. Er der sne, er der som regel også glat, og det kan være særdeles farligt at opholde sig på taget. Har du et loftrum, kan du tjekke rummet for fygesne. Det kan skabe fugtskader, hvis der kommer for meget sne ind på loftet og sørg for at holde det tørt.

 1. Optø dine udvendige rør for frost

Er du handyman kan du løse denne opgave selv, men ellers sørg for at hente oplysninger om, hvordan du skal tage dig af denne opgave. Er du væk i længere tid over vinteren, kan det være en fordel af lade rørene løbe tør for vand og lukke for vandet. Så undgår du at komme hjem til et sprunget vandrør.

Forår

 1. Tjek, at døre og vinduer er tætte

Når sneen er ved at smelte udenfor, er det tid til at tjekke om døre og vinduer holder tæt. Det kan blive en våd affære, når alt tør og frosten forsvinder. Derfor er det en god idé at tage en tur rundt i huset, og se om alt er som det skal være.

 1. Tjek og rens brønd og kloak

Efter efterårets faldne blade og vinterens blæst kan kloak og brønd hurtig blive forstoppet. Derfor er det vigtigt at tjekke efter om de skal renses fra blade og løse grene. Du kan let fjerne risten fra kloakken og se, om der ligger noget der kan fjernes nemt. Det er svært at gøre mere end det, hvis ikke man har forstand på præcis, hvordan man skal bære sig ad.

 1. Undersøg udhæng og loft for hvepsebo

I løbet af foråret begynder hvepseboene at komme frem, og jo hurtigere du skiller dig af med dem, jo bedre er det. Du skal være lidt forsigtig, når du fjerner dem, for ikke at blive stukket. Du kan finde flere oplysninger her til, hvordan du håndterer dem bedst her.

Sommer

 1. Rens tag og facader

Det er bedst af få professionel hjælp til ovenstående, mm du har erfaringer med, hvordan du skal bære dig ad.

 1. Tjek fugt i kælderen

Det er tid til at få tjekket om der er fugt i kælderen inden det igen bliver efterår. Sommerens regnskyl kan også forårsage fugt i kælderen. Der er samtidig nogle tiltag du kan gøre, hvis dit hus ligger lavt, og du vil sikre dig at der ikke kommer vand op fra kloakken i kælderen. Du kan tage en plade og ligge oven på risten og herefter sætte den i spænd med en stolpe eller pind, som går fra loftet ned til pladen på kloakristen.

 1. Tjek om huset skal males eller overflade behandles

Sommer er den perfekte årstid til at male huset, da vejret er tørt og solens stråler hurtigt tørrer malingen. Værd dog opmærksom på vejrudsigten, at det ikke kommer til at regne dagene efter, så malingen får lov at sætte sig rigtigt. En nymalet hus kan gøre en kæmpe forskel, hvis huset er ved at se gammelt ud.

Efterår

 1. Tjek dit hus for råd og skimmelsvamp

Inden du går vinteren i møde, er det vigtigt at sørge for, at der ikke er svamp nogle steder i huset. Om efteråret bliver det fugtigt, og det giver svampen anledning til at vokse sig større. Sørg derfor for at få alt fjernet inden. Det er vigtigt at få professionel hjælp til skimmelsvampen, så den forsvinder helt.

 1. Sikre løse tagsten

Inden blæsevejret for alvor sætter ind, så tjek løse tagsten og sørg for at de sidder rigtig fast. De skulle nødigt falde ned i hovedet på et familiemedlem eller en forbipasserende på vejen.

 1. Isolering

Når det bliver koldt er det vigtigt at huset er ordentligt isoleret. Ikke alene holder huset bedre på varmen, men det bliver også billigere at varme op, da varmen ikke fiser ud pga dårlig isolering.

Be the first to comment on "Pas på huset hele året rundt"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*