Snacktips for fodboldspillere

2488644619_481cbcce65_b1

500976436_b2e658d18c_b1Healthy snack” (CC BY 2.0) af rusvaplauke

Vil du gerne kunne yde dit bedste i forbindelse med fodboldkampe? Så er det vigtigt at være opmærksom på din kost, ikke mindst mellemmåltiderne. 

Det er ofte mellemmåltiderne, der er svære at udfylde for mange mennesker. Enten mætter de ikke nok, de er for usunde, eller også spiser vi ting, vi tror er sunde som for eksempel tørret frugt, der indeholder store mængder sukker. Fodboldspillere på et vist niveau løber faktisk i gennemsnit, hvad der svarer til en halvmaraton, ifølge fodboldforsker, professor og forskningsleder ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet Peter Krustrup. Det er naturligvis forskelligt fra spiller til spiller, og EA lavede i 2015 en statistik over de distancer, de enkelte Premier League spillere tilbagelægger i en kamp. Her lå Christian Eriksen, som i dag spiller for Juventus, der er favorit til at vinde det italienske mesterskab med fodbold betting odds 1.44, blandt de flittigste med en gennemsnitslængde på 13 kilometer, da han spillede for Tottenham. Og det kræver sin kost at indhente de tabte kalorier.

Hvorfor er snacks vigtige?

Sunde snacks er en vigtig del af en fodboldspillers kost. Snacks sikrer, at blodsukkeret er i top, forbedrer restitutionen for musklerne, sikrer vægtbalancen og styrker den mentale præstation. Udover de tre hovedmåltider, bør fodboldspillere spise to-fire snacks om dagen afhængigt af deres udfoldelsesniveau. Det er vigtigt for en spiller at lære tegnene på sult at kende som træthed, irritabilitet, hovedpine, manglende koncentration osv. Det lyder måske banalt, men der er faktisk mange mennesker, som ikke er bevidst om, at disse symptomer hænger sammen med sult. Hvis man ignorerer disse tegn, kan det have negativ indflydelse på kroppens energi og evne til at yde det maksimale.

2488644619_481cbcce65_b1Vegetables” (CC BY-SA 2.0) af Martin Cathrae

Hvad er sunde snacks, og hvad er slik

En sund snack er rig på næring, fiber, proteiner og det sunde fedt, mens den usunde er søde sager, frituremad og chips, som ikke har et højt næringsindhold, men består af tomme kalorier. Den usunde er som regel noget vi bruger til at tilfredsstille en lyst til noget sødt, men det er sjældent, at det for alvor får os til at føle os mætte. Spiser man de usunde i stedet for de sunde snacks, nedsætter man kroppens brændstof og muskelopbygning. Nogle sportsfolk er af den opfattelse, at det er usundt at snacke, men det forholder sig faktisk modsat: Sund snacking bevarer kroppens energi og holder forbrændingen i gang hele dagen.

Tips til at snacke på en fornuftig måde

Sund snacking handler grundlæggende om planlægning. For det er, når vi er sultne, at vi falder i slikfælden, fordi vi har brug for at hæve blodsukkeret. Når fodboldspillere skal spille kamp eller deltage i turneringer, har de ikke adgang til et køkken, så det er vigtigt, at man lige kan snuppe en sund snack fra træningstasken. Der kan godt gå lidt tid fra køleskabet, til snacken skal spises, og derfor må det godt være noget, som kan holde sig uden at være på køl.

Og et sidste råd: De fleste snacks behøver ikke være dyre. En banan, en håndfuld nødder eller en lille pakke rosiner koster næsten ingenting og fungerer fint som en sund snack.

Be the first to comment on "Snacktips for fodboldspillere"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*