Sådan foregår en indfødsretsprøve

En gruppe mennesker i tyrolertøj samlet foranen stor ølhal - oktoberfest

Når man skal op til en indfødsretsprøve, er det vigtigt, at man har styr på, hvad der skal ske. Hvis man ikke har det, kan man komme til at bryde reglerne, hvilket resulterer i, at man diskvalificeres og derfor ikke består den. Det er også vigtigt at have styr på, hvordan en indfødsretsprøve forløber, fordi det er med at give ro og overskud, når man ved, hvad der skal foregå. Når man har dette, oplever de fleste, at det bliver nemmere at fokusere og at tænke klart, hvormed chancen for at bestå bliver større.

Hvad indebærer en indfødsretsprøve?

En indfødsretsprøve handler om dansk tradition, kultur, historie og danske samfundsforhold og består af i alt 40 spørgsmål. Spørgsmålene laves særskilt til hver prøve. Prøven er en multiple choice test, hvilket betyder, at der er flere svarmuligheder ved hvert spørgsmål, som man kan vælge mellem. Når man har det svar, man mener er det rigtige, skal man sætte kryds ved det.

35 ud af prøvens 40 spørgsmål er lavet ud fra et opgivet pensum, mens de sidste 5 spørgsmål er ukendte spørgsmål. Sidstnævnte handler om samfundsforhold eller emner, som har været aktuelle i Danmark i cirka et halvt år forinden.

Forud for prøven

Da 35 af prøvens i alt 40 spørgsmål er lavet ud fra et opgivet pensum, kan man forberede sig på disse ved at studere det læremateriale, der danner grundlag for spørgsmålene. Materialet kan hentes gratis fra Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriets hjemmeside. Det kan hentes tre måneder forinden, og det er en god idé at repetere det jævnligt, hvis man vil øge sine chancer for at bestå. Der findes også flere sprogskoler, som tilbyder undervisning i lærematerialet.

Derudover skal man forud for prøven sørge for melde sig til den inden for tilmeldingsfristen, som er cirka to måneder før. Dette kan man også gøre på diverse sprogskoler i Danmark. Sidst men ikke mindst skal man sikre sig, at man kan betale de 738,- kroner, det koster at tage prøven.

Læs også mere om reglerne på Familiesammenføring.dk.

Hvornår afholdes der indfødsretsprøve?

Kun to gange årligt afholdes der en indfødsretsprøve af sprogskoler over hele landet. Den ene indfødsretsprøve afholdes om sommeren, mens den anden afholdes om vinteren. Det er ikke muligt at gå til en indfødsretsprøve på andre tidspunkter, og der afholdes på intet tidspunkt omprøver. Hvis man er syg eller er forhindret i at deltage, skal man altså vente cirka et halvt år på den næste prøve.

Under selve prøven

Under prøven skal alle deltagere tie stille og undgå at snakke med hinanden, da dette ikke er tilladt. Hvis man gør dette, kan man diskvalificeres. Man har 45 minutter til at besvare spørgsmålene skriftligt, før man skal aflevere sin besvarelse. Hvis man har svaret rigtig på minimum 32 ud af 40 spørgsmål, har man bestået sin indfødsretsprøve. Man får ikke svar på med det samme, om man har bestået eller ej.

Et skridt nærmere på et dansk statsborgerskab

Når man har bestået en indfødsretsprøve, er man et skridt tættere på at blive dansk statsborger. Det er dog langt fra den eneste betingelse, man skal opfylde, hvis man vil have dansk statsborgerskab.

Udover at bestå en indfødsretsprøve skal man opfylde følgende betingelser:

  • Underskrive en erklæring på troskab og loyalitet til det danske samfund
  • Skrive under på, at man vil overholde dansk lovgivning og respektere Danmarks retsprincipper
  • Oplyse om man har begået kriminalitet eller andre lovovertrædelser og i så fald hvilke
  • Have en ren straffeattest
  • En stabil økonomi og et vist beløb til rådighed
  • Stabile danskkundskaber og bestå en sprogtest på et niveau afhængigt af sit forhold som ansøger

Uanset reglerne herover, så husk, at udlændingeret er et af de områder i Danmark med de mest hyppige regelskifter. Skal du søge om statsborgerskab, bør du søge direkte rådgivning hos en ekspert.

I tvivl om juraen? Stil spørgsmål til den juridiske brevkasse på netjurist.dk.

Be the first to comment on "Sådan foregår en indfødsretsprøve"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*