Bankohallen, en kulturinstitution

banko

”BANKO”!!!

Bingo-Banko, kært barn har mange navne, men også mange fans! Unge har taget spillet til sig, og det ikke kun det ældre publikum som flokkes til de danske Bingohaller rundt om i landet.

Hvorfor Bingo?

Spillet kræver en tilpas mængde opmærksomhed og spilles i en hastighed, så de unge mennesker ikke kan nå at samle deres smartphone op og tjekke Facebook, Instagram eller Snap.

I en tid hvor spillemaskiner online vinder frem på nettet i et omfang, vi ikke har set større nogensinde, så er det befriende, at man fra ungdommens side vælger at gøre det at spille til noget, som er socialt og styrker hjernen.

Her spiller man ikke på samme måde for at vinde, den halve pattegris er forsat det man kæmper om, det har ikke ændret sig, men det er mere det sociale aspekt som træder frem – vi er sammen om det.

90’ernes røg

Rygelovgivningen har tilmed gjort det mindre sundhedsskadeligt, at opholde sig i hallen. Hvem husker ikke 1990’ernes tobaksfyldte lokaler, hvor røgen hang tungt fra loftet, og man knap kunne skimte hallens spær konstruktion. Et sted der mere lignende en krigszone fra 1. Verdenskrig, end en kamp om den halve pattegris og et par sidegevinster.

Til trods for et image, der ikke er præget af intellektuel karakter, er det noget de fleste har prøvet, og mange har tilmed gode minder derfra. Det er en del af den danske kulturarv, og lader ikke til at dø ud, men de generationer, der måske har dyrket disciplinen mest.

Vi mangler sociale begivenheder

Mennesket er en underlig størrelse, og i en tid, hvor vi i høj grad søger at realisere os selv – vinder en de mere sociale arrangementer igen indpas i vores tilværelse. Ungdommen, der er vokset op med det asociale hængende over hovedet hele livet, viser nu helt andre takter og går mod det alle eksperter har skreget deres ører fulde igennem deres opvækst.

Der kommer nu en generation, der ikke forbinder banko med storrygere, ældre mennesker, halve grise og flæskesteg. De vil tværtimod se tilbage på hyggelige stunder, hvor man engagerede sig med liv og sjæl i et par timer.

Det store spørgsmål

Er hyggen, det der redder Banko’en som kulturinstitution i Danmark og går den en stor fremtid i møde?

Så længe vi har halve grise i Danmark, vil der blive råbt ”Gamle Ole” i de danske bingohaller, det er både sikkert og vist. Spillet lever i bedste velgående og har fået nyt liv med et yngre publikum.

Be the first to comment on "Bankohallen, en kulturinstitution"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*