Vi vil have gourmetpizzaer – en ny pizza tendens

gourmetpizza

Vi bliver ved med at eksperimentere med den mad, vi spiser. Og heldigvis for det! Det ville da være kedeligt, hvis mad altid var det samme. Fast-food-pizzaen vil uden tvivl stadig være af højeste prioritet dagen derpå til at pleje tømmermændene, men det er altså muligt at finde rigtig lækre gourmetpizzaer i nutidens Danmark. Vi er ifølge Eurowoman gået væk fra en tid, hvor pizzaer kun er fedtede runde stykker dej med alskens fyld i fedtede pizzabakker – til en tid, hvor pizzaer også kan tage sig en del mere raffineret ud. I denne artikel vil jeg give et billede af, hvordan pizzaen er gået fra at være et fladbrød med få grøntsager som fyld i 997 til at gå en tid i møde, hvor gourmetpizzaer kan blive den nye norm.

Kulturers virkning på pizza som madtype

Hvis du har lyst til en pizza et hvilket som helst sted I verden, men er bekymret for om du kan få kommunikeret det, så fat mod – ”Pizza” betyder det samme i hele verden. Typen af pizza er naturligvis meget forankret i den kultur, du befinder dig i. En pizza på et pizzeria i Frankrig er typisk et noget andet mængdeforhold mellem fyld og dej ift. en pizza fra et pizzeria i USA, Italien, m.fl. På finere pizzeriaer omkring i verden kan man i høj grad få en rigtig god gastronomisk oplevelse, og en dybere forståelse af den kultur, som man er på besøg hos. En kulturs måde at fortolke retter, der har oprindelse i andre landes køkkener, giver et helt unikt billede af den besøgte kulturs kulinariske dyder.

Nogle kulturers fortolkninger af pizzaer bliver så populære, at de bliver en integreret del af menukortene i andre kulturers pizzeriaer. Der er f.eks. deep pan pizzaen fra Chicago, hvor det ikke er fyldet på pizzaen, der er i højsædet, men derimod metoden, hvormed pizzaen er lavet – i en dyb pande. Dette giver pizzaen en form, der kan minde om en tærtes, hvor der er langt større mulighed for at bruge større kvantitet af fyld end i en normal og flad pizza. Denne metode er blevet en inspirationskilde for mange pizzeriaer. Herhjemme er der på pizzeriaer typisk mulighed for at bestille pizzaer i en almindelig og en familieegnet størrelse. Det er på mange pizzeriaer blevet muligt at vælge en tredje variant, der er deep pan.

Når nu vi er i gang med at se på vores indre menukort fra et pizzeria, er der noget andet, der springer i øjnene. Nemlig alle de forskellige varianter af pizzaer, der har forskellighed i deres liste af ingredienser. Selvom mange pizzeriaer gør en dyd ud af at skabe originale pizzaer, er der oftest en stor respekt for de kendte varianter. Jeg nævner i flæng Torino, Roma, Hawaii og Mexicana. Disse er blot eksempler på pizzaer, der stammer fra forskellige kulturer, men er inkorporeret i de fleste pizzeriaers menukort. Se for dig selv på Just Eat.

Gourmetpizzaers indtog i det danske køkken

Der er en bølge, der driver ind over den globale madscene, der hedder sundhed. Ud over sundhed er der også højtryk på, at alt skal være så gluten neutralt og økologisk som muligt. Forbes har foretaget en undersøgelse, der viser, at selvforkælelsen var i top i 2014 – og det stopper ikke i 2015 eller de næste mange år. De skriver; at ”The era of cheap pizza with low-quality ingredients is ending”. Vi kan godt lide pizza, men vi gider ikke nøjes med den fedtede variant mere – vi vil have pizzaer, der virkeligt er blevet kræset for. Fyldet skal være eksklusivt, melet skal være økologisk, pizzeriaet skal være lækkert og have en moderne italiensk stemning.

Vi har lyst til at gøre en oplevelse ud af at spise pizza. En stor del af charmen ved pizza – og én af grundene til deres globale indtog – er deres italienske rødder. Kan vi få et skud italiensk stemning og en pizza med eksklusive råvarer – så er vi solgt. Dét er tendensen.

Be the first to comment on "Vi vil have gourmetpizzaer – en ny pizza tendens"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*